3/20/08

Yabancı Sermayenin Çin'de Büyük Gelişme Alanı Bulunuyor

Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ticareti Araştırma Enstitüsü Çok Uluslu Şirketler Araştırma Merkezi Başkanı Wang Zhile 14 Mart'ta, Çin'de işgücü maliyetinin artmasına rağmen, halen belli avantajlar bulunduğunu belirtti. Çin'in endüstriyel düzeyinin yükselme adımlarının hızlanması ve ülkenin orta ve batı kesimlerinin gelişmesine hız verilmesiyle birlikte, yabancı sermaye için büyük gelişme alanı varlığını sürdürüyor.

Wang, Çin Komünist Partisi'nin 17. Ulusal Kongresi'nde okunan rapora göre, Çin'de kendi olanaklarına dayanarak yenilik yaratma çalışmalarına ağırlık verileceğini, endüstriyel düzeyin yükselmesine ve bölgeler arasındaki uyumlu gelişmeye hız vereceğini, böylece yabancı sermaye ve yeni teknolojiye yönelik ihtiyacın artacağını ve yabancı işletmelerin ilhak şansının çoğalacağını kaydetti. Wang, tüm bunların, yabancı yatırımcıların Çin'e yönelik yatırımlarının artmasını sağlayabileceğini ifade etti.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, geçen Ocak ve Şubat aylarında, ülke çapında fiilen kullanılan yabancı sermaye, geçen yılınaynı dönemine oranla yüzde 75.19 artarak, 18 milyar 128 milyon Amerikan dolarına ulaştı.

Birleşmiş Milletler Ticaret Geliştirme Örgütü tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Çin, küresel çokuluslu şirketlerin yurt dışında araştırma-geliştirme merkezi kurmak için ilk tercih ettiği yer olmaya devam ediyor. Çok uluslu şirketlerin yüzde 62'i Çin'i, 2005-2009 yılları arasında araştırma-geliştirme merkezi kurma yeri olarak seçti. Bu, Çin'deki yabancı işletmelerin ekonomik işleyiş durumunun iyi olduğunu gösteriyor.

Çin Ticaret Bakanı Chen Demin, yabancı yatırımcıların, Çin ekonomisi, RMB'nin değer kazanması ve orta ve batı kesimlerine yönelik yatırıma teşvik politikasına iyimser baktıklarına işaret ederek, bu faktörlerin Çin'de fiili yabancı sermayenin artmasını sağladığını kaydetti.

Reform ve dışa açılma siyasetinin uygulandığı 30 yıl içinde Çin, yabancı sermaye çekme açısından üst üste 14 yıldır gelişmekte olan ülkelerin başında yer aldı. Dünyanın güçlü 500 işletmesinden 490'ı, Çin'in iç kesiminde işletme ve kuruluş kurdu. Çok uluslu şirketler, Çin'de 1160 araştırma-geliştirme merkezi kurdu.
Kaynak: Çin Devlet Radyosu cri.cn

0 yorum: