3/15/08

Çin'de En Çok Kullanılan Kelimeler

2007 yılında en çok kullanılan Çince sözcükler ve ifadeler 1.3 milyon oyla belirlendi. "2007 yılında en çok kullanılan Çince sözcük ve ifadeler" adı altında internet üzerinden yapılan seçme kampanyasının sonucu kısa bir süre önce açıklandı. Yurt içindeki gelişmelerle ilgili olarak en çok kullanılan sözcük ve ifadeler "yükseliş" anlamındaki "zhang" ve "halkın yaşamı" anlamındaki "min sheng" olurken; yurt dışındaki gelişmelerle ilgili olarak en çok kullanılan sözcük ve ifadeler olarak ise, petrol anlamına gelen "you" ile "küresel ısınma" anlamı taşıyan "quan qiu bian nuan" seçildi.

Seçme kampanyası, Çin Devlet Dil Kaynakları Denetleme ve Araştırma Merkezi'ne bağlı İnternet Bölümü, Çin Ticari Basım Evi ve Xinliang Web Sitesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlendi.

"Uyum", "Olimpiyat Oyunları", "Chang'e" ve "Çin Komünist Partisi 17. Kongresi'nden beklentiler", "borsa", "faiz", "fiyatlar", "benzin" ve "maaşlarda sürekli yükseliş" gibi sözcük ve ifadeler, en çok kullanılanları izledi. Bununla beraber "halkın yaşamı", halkı en çok ilgilendiren ve Hükümet Çalışma Raporu'nda odaklanan bir konu haline geldi.

"Petrol" ve "küresel ısınma" sözcükleri ise, 2007 yılında Çin'i de bir şekilde etkileyen dünya ekonomisi ve iklim değişikliği eğilimini yansıttı.

Kaynak: cri.cn

1 yorum:

Anonymous said...

türkiyedekini tahmin etmek çok zor olmaz Adana Quarter