3/2/08

Çinliler Nasıl Yazışırlar


Çince de alfabe yoktur bunun yerine hanzi 汉字 denen karakterler kullanırlar. Asıl sorularda burada başlar, peki çinliler cep telefonu ile nasıl mesaj yazarlar, yada bilgisayarda nasıl yazarlar. Bizim 29 harfimiz varken onların 24.000 den fazla hecesi vardır. 24.000 karakterli bir klavye yaptığınızı var sayalım onları arayıp bulmanız ikinci defa bir işkence olur.
Evet bütün bu sorular zamanında benimde kafamı karıştırıyordu.

Çinliler Cep Telefonunda Nasıl Mesaj Yazarlar ?

Çinlilerin hanzi karakterleri dışında pinyin adını verdikleri bir alfabeleri bulunur. Bu karakterlerin latince yazılışıdır. Örneğin pinyin ile bir kısa mesaj yazalım.

ni3 hao3, ni3 hao3 ma ? ni3 mang2 ma ?


Yazdığımız metindeki harfler o karakterin tonunu belli ediyor. Çince de tonlar vardır 0 ton 1. ton 2.ton 3.ton 4.ton hepsinin telaffuzu farklıdır. Bu konuya değinmeyeceğim bu tamamen başlı başına bir konu :) Yukarıda pinyin olarak yazdığımız metni karakter olarak yazalım.

你好、你好吗?、你忙吗?

Türkçesi merhaba, nasılsın, meşkulmüsün? yazıyor.

Cep telefonunda pinyin harfleri ile yazışmak mümkün.

Çinliler Bilgisayar'da Nasıl Yazarlar ?

Bilgisayar da ise bu durum daha da kolaydır. Denetim masasından bölge dil seçeneklerinden uzakdoğu dillerinden Çince dil paketini yüklersiniz. Sonra yukarıda yazdığımız gibi pinyin yazarsınız ama sonra karakter çıkar.

Yanda gördüğünüz "zhong" space tuşuna bastıktan sonra 中 (zhong) karakteri oluşur. Hangi karakteri yazmak istiyorsanız pinyinini yazabilirsiniz sonra karakteri çıkıyor.


İsminizin Çincesi Nasıl Yazılır

0 yorum: