3/19/08

Çin'in para politikasının 2008'deki gidişatı

ABD'deki konut kredisi krizinin yol açtığı zincirleme etki ve ülkenin güneyinde tarihte nadir görülen ciddi kar, yağmur ve don felaketi yaşanması üzerine makro ekonomi politikası, özellikle para politikasının gidişatı merak konusu haline geldi. 2008 yılında sıkı para politikası nasıl düzenlenecek? Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından 22 Şubat'ta yayınlanan 2007 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin para politikası raporunda, para politikası belirlendi.

Merkez Bankası'nın raporunda "2008 yılında sıkı para politikasının sürdürüleceği" şeklinde kesin sinyal verildi.

Para kredisinden gelen baskının artmasına ve mal fiyatlarının yükselmesine karşın, 2007 yılının sonunda düzenlenen merkezi ekonomik çalışma toplantısında ülkenin para politikasının, "istikrarlı"dan "sıkı"ya dönüştürüleceği açık dille ifade edildi.

Dikkat edilmesi gereken nokta, 2008 yılında sıkı para politikasının uygulanacağının belirlenmesinden kısa süre sonra, yurt içi ve dışında yeni durum ve sorunların ortaya çıkmasıdır.

2007 yılının ikinci yarısında ABD'de ipotek krizinin yayılmasıyla küresel finans durumunda değişiklikler meydana geldi. Bu kriz, aynı zamanda küresel ithalat ve ihracatı da etkiledi. Ayrıca finans çevresinde küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişesi ortaya çıktı. Uluslararası Para Fonu, bu yılın başlarında yüzde 4.9 olarak öngörülen küresel ekonomik büyüme hızını yüzde 4.1'e düşürdü.

Uzmanlar, konut kredisi krizinin, finans piyasasında sürekli dalgalanmalara yol açmasıyla, enflasyon riskinin artması durumunda, merkez bankasının, enflasyonu önleme ve gerekli ekonomik büyümeyi koruma arasında zor bir seçim yapmak zorunda kaldı. Bu durum, para politikasının saptanmasını zorlaştırdı.

Ancak yurt içindeki ekonomik durumda büyük değişiklikler meydana gelmemesi, aynı zamanda ulusal ekonomi açısından ekonomik büyümenin aşırı fazladan aşırı ısınmaya dönüşmesi ve mal fiyatlarının yükselmesinden belirgin enflasyona dönüşmesi riskinin sürmesinden dolayı, sıkı para politikası değişmeyecek.

İstatistiklere göre, Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.1 artarak, 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ocak ayında RMB para kredisi, geçen yılın ayı süresine oranla 237.3 milyar yuanlık artışla, 803.6 milyar yuana ulaştı. Ayrıca doğal afetten sonraki yeniden yapılanmanın etkisiyle, sabit sermaye yatırımındaki artış hızlandırılacak. Bunlara bakıldığında, önümüzde dönemde ekonomik büyümenin aşırı fazladan aşırı ısınmaya dönüşmesi ve mal fiyatlarının yükselmesinden belirgin enflasyona dönüştürülmesini önleme durumunun ciddiyetini koruyacağını söyleyebiliriz.

Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi Politika Araştırma Ofisi Başkanı Li Pumin, kar ve yağmur felaketinin, tüm ülkenin, özellikle ülkenin güney bölgelerinin ekonomik ve sosyal gelişmesine büyük etki yaptığını, ancak makro düzenleme politikasının değişmeyeceğini belirtti.

Merkez Bankası'nın raporunda, bankanın sıkı para politikasını titizlikle yerine getireceği, makro düzenlemelerin verimini artıracağı ve çeşitli para politikası yöntemlerine başvurarak, para kredisinin aşırı artmasını önlemeye çalışacağı belirtildi.

Merkez Bankası, merkezi ekonomik çalışma toplantısında 2008 yılında sıkı para politikasının uygulanacağının belirlenmesi ve topluma gelecekte makro ekonomik işleyiş riskinin artması sinyali vermesinin, ekonomik büyümenin aşırı fazladan aşırı ısınmaya dönüşmesi ve mal fiyatlarının yükselmesinden belirgin enflasyona dönüştürülmesinin engellenmesine ve çeşitli alanlardaki yapısal reformun derinleşmesinin ivediliğinin davranmasına yardımcı olacağını kaydetti.

Ancak Merkez Bankası'nın raporunda aynı zamanda, bankanın yurt içi ve dışındaki ekonomik ve finansal durumda meydana gelen değişikliklere göre, makro düzenleme temposunu ve derecesini bilimsel şekilde kontrol ederek, ekonomik büyüme ve yapısal düzenlemelere elverişli para ve finans ortamı yaratacağı kaydedildi.

Ekonomist Fan Gang, mevcut sıkı para politikasının genel gidişatının sürmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak:cri.cn

0 yorum: