3/17/08

Tibet Olayları Hakkında Açıklama Geldi

Tibet Özerk Bölgesi Başkanı Qiangba Puncog, Beijing (Pekin) de düzenlenen basın toplantısında, Tibet'te son günlerde yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi. Qiangba Puncog'un anlattığına göre, bazı Budist rahipler, 14 Mart sabahı saat 11 sularında Lasa'nın kuzeydoğusunda yer alan Ramoche Tapınağı'nda nöbetçi polise taşla saldırdı. Ardından eylemciler, sokaklarda toplanarak bölücü sloganlar attı, yağma ve kundaklama gibi şiddet eylemlerine başladı. Olayın büyümesiyle Lasa'nın başlıca caddelerinde yer alan dükkân, okul, hastane ve banka ile haberleşme tesisleri ve basın kuruluşları, eylemcilerin hedefi oldu. Telekomünikasyon şirketlerinin şubeleri ile hükümet binalarına saldıran eylemciler, yoldan geçen araçları ateşe verdi, vatandaşları dövdü.

Olaylar üzerine bölge yönetiminin yasalara göre gerekli müdahalede bulunduğunu kaydeden Qiangba Puncog, bu konuda şu bilgileri verdi:

"Tibet Özerk Bölgesi yönetimi ve ilgili kuruluşlar, derhal harekete geçerek yangın söndürme ve yaralıları tedavi etme çalışmalarını başlattı. Okul, hastane, banka ve hükümet binalarındaki güvenlik tedbirleri artırıldı; şiddete karşı yasalara uygun şekilde müdahale edildi. Bütün önlemler, toplumsal istikrarı, hukuk düzenini ve Tibet'te yaşayan bütün etnik gruplara mensup vatandaşların temel çıkarlarını koruma amacıyla alınmıştır. Yapılan müdahale sonucunda Lasa'daki ortam sakinleşti, toplumsal düzen yeniden sağlandı."

Olaylar sırasında yaklaşık 210 konut ve dükkân ile 56 aracın kundaklandığını, 13 masum vatandaşın yakılarak veya bıçaklanarak öldürüldüğünü belirten Qiangba Puncog, eylemcilerin dehşet verici yöntemlere başvurduğuna dikkat çekti. Bir masum vatandaşın eylemciler tarafından üzerine benzin dökülerek canlı canlı yakılmasını, görev başındaki bir silahlı polisin dövüldükten sonra kalçasından yumruk büyüklüğünde bir et parçası koparılmasını örnek olarak gösteren Qiangba Puncog, demokrasi ve hukukla yönetilen hiçbir ülkede böyle bir vahşete tahammül edilemeyeceğini vurguladı.

Bu ciddi olayın Dalay Lama Grubu tarafından ülkeyi bölme ve Tibet'teki birlik ve beraberliği bozma amacı doğrultusunda planlanıp yaratıldığına işaret eden Qiangba Puncog, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu vahim suç olayları, Dalay Lama Grubu tarafından planlanıp organize edilmiş ve kışkırtılmış, yurt içinde ve yurt dışındaki 'Tibet'in bağımsızlığı' yanlısı bölücü güçler tarafından el birliğiyle yaratılmıştır. Bunun amacı, Beijing'in Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacağı bu önemli günlerde kamuoyu oluşturarak istikrarı bozmaktır."

Tibet Özerk Bölgesi yönetiminin bu suç olaylarına müdahalede yüksek sorumluluk bilinciyle hareket ettiğine, yasalara bağlı kalarak medeni biçimde davrandığına dikkat çeken Qiangba Puncog, müdahale sürecinde güvenlik güçlerinin hiçbir öldürücü silah taşımadığını ve kullanmadığını vurguladı.

Çin hükümetinin Tibet'in gelişmesine daima büyük önem verdiğini, bütün önlemleri alarak bölgede yaşayan vatandaşların yaşam düzeyini tarihte benzeri görülmemiş oranda yükselttiğini kaydeden Qiangba Puncog, Tibet'in istikrarını bozarak bölünme yaratmayı amaçlayan bütün girişimlerin kesinlikle başarısızlığa uğrayacağının altını çizdi.

Kaynak: cri.cn

0 yorum: