3/21/08

Dunhuang Sanat Sergisi Beijing'de

Gansu eyaletindeki Dunhuang kenti civarında yer alan Mogao taş mağara sanatı, dünyanın en büyük ve en iyi korunan Budizm sanat hazinesi olarak kabul ediliyor. 2008 Beijing Olimpiyat Oyunları dolayısıyla düzenlenen önemli kültür projelerinden biri olarak Çin Güzel Sanatlar Müzesi'nde büyük çaplı bir Dunhuang Sanat Sergisi düzenleniyor.

Geçen yılın sonu itibariyle Çin Güzel Sanatlar Müzesi eskiye göre çok farklı dış görünüşüyle, ziyarete gidenlerin dikkatini çekiyor. Müzenin ana binası, eski geçmişe sahip taş mağara şekline dönüştürüldü. Müzenin önünde eski mimari tarzında bir Torii kapsı kuruldu. Bunun üzerinde "Mogao Taş Mağaraları" yazıyor. Bu kapı, Gansu eyaletinde bulunan Mogao Taş Mağaraları'nı hatırlatıyor. Kapı önünde her gün zigzag şeklinde, bazen 500 metreyi bulan ziyaretçi kuyrukları oluşuyor. Bildirildiğine göre, serginin açılışında müzeye 7 bin kişi akın etti. Bugünlerde günde en fazla 20 bin ziyaretçi ağırlandı.

Dunhuang, eski çağlarda Çin'in Orta ve Batı Asya ülkeleri ve Avrupa ülkeleriyle yaptığı ticaretin ana koridoru olan İpek Yolu üzerindeki önemli bir güzergahtı. 4. yüzyıldan itibaren Budizm'in doğuya yayılması ve canlanmasıyla, insanlar Dunhuang kenti civarındaki dağların yamaçlarında mağaralar kazarak heykeller yontmaya başladı. Bin yılı aşkın bir süre devam oymalarla meydana gelen bölgede, 800'den fazla mağara bulunuyor ve bunların içinde 50 bin metrekare duvar resmi korunuyor. Özellikle, Bin Buda Mağarası olarak bilinen Mogao Taş Mağaraları'nda 1000 yıl boyunca yaratılan heykeller ve duvar resimleri korunuyor. Çin kültürü ile yabancı kültürlerin kaynaşmasını kanıtlayan Mogao Taş Mağaraları, 1987 yılında Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne alındı.

Dunhuang Çinli sanatçıların tapındığı kutsal sanat mekanı olurken Dunhuang sanatı, Çin sanatlarının gelişmesine ilham kaynağı oluyor. Çin Güzel Sanatlar Müzesi'nin mimarisi, Mogao Taş Mağaraları'nın 9 katlı sayvanından esinlenerek, modern ve geleneksel mimarileri birleştiren bir örnek haline geldi.

Çin Güzel Sanatlar Müzesi'nde devam eden Dunhuang Sanat Sergisi'nde titizlikle eski hale getirilen 10 mağaranın kopyası, orijinal ve kopya olmak üzere 20 renkli heykel, 120 duvar resmi kopyası ve "Budizm Kitaplarının Saklandığı Mağara"dan çıkarılan tarihi kayıtlar ile eşyalar sergileniyor. bunlar 4. ila 14. yüzyılları temsil eden yapıtlar. Dunhuang Araştırma Enstitüsü Başkanı Fan Jinshi, bu konuda şu bilgileri verdi;"Şimdiye kadar hiç bir zaman bir defada 10 mağarayı veya 100'den fazla duvar resmini sergilemedik. Bu defaki sergi eşyaları, gelmiş geçmiş bütün farklı dönemleri ait temsil eden seçkin sanat yapıtları. Yani Mogao Taş Mağaraları'nı sistemli, net ve tam olarak ziyaretçilere sunuyoruz. Dunhuang, taşınmaz Dünya Kültür Mirası'dır, bunun için kopyaları sergilemek en iyi sergi yöntemidir. Mogao Taş Mağaraları'nı, yerinde göremeyen insanlara burada gösteriyoruz. "

Çin Güzel Sanatlar Müzesi, yüklü miktarda harcamalar yaparak 4 bin metrekarelik sergi salonunu Mogao Taş Mağaraları'na dönüştürdü. İzleyiciler sergi salonuna girince kendilerini gizemli taş mağaralar içinde hissediyor. Salonun zemininde lotüs desenli tuğlalar, yukarıda duvar resimli kubbe, etrafında duvar resimleri ve farklı pozlardaki Buda heykelleri gelen herkesi şaşırtıyor ve taş mağara sanatının cazibesini yaşatıyor
Kaynak: cri.cn