3/18/08

Çin'de Sıkı Para Politikası

Çin, 1996'dan sonra rafa kaldırıldığı sıkı para politikasını bu yıl yeniden uygulamaya başladı. 11 yıl aradan sonra yeniden uygulanan sıkı para politikası, Çin'in 1997'deki Asya finans krizinden sonra izlediği temkinli para politikasını değiştirdiğini gösterdi.
Çin Başbakanı Wen Jiabao, sıkı para politikasının amacını şöyle anlattı

"Sıkı para politikası uygulamasına geçilmesi, sabit sermaye yatırımlarının yeniden yükselişe geçmesi yönündeki baskıların artması, tedavüldeki para miktarı ve kredilendirmedeki fazlalılık ile likidite fazlası ve fiyat artışı yönündeki baskıların artmasından kaynaklandı. Bu önlemle finansal denetimi artırarak, tedavüldeki para miktarı ile kredilendirme boyutundaki aşırı artışı önlemeyi amaçlıyoruz."

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi üyesi ve Merkezi Maliye Üniversitesi finans uzmanlarından He Qiang, Çin hükümetinin son yıllarda ekonomik gelişme sürecinde öne çıkan yatırım ve kredilendirmedeki aşırı artış ile uluslararası ödemelerdeki dengesizlik gibi sorunları makro kontrol önlemleriyle çözmek için yoğun çaba harcadığına işaret ederek, bu önlemlerin ekonominin sağlıklı işleyişini koruduğunu hatırlattı. Bugün enflasyon baskısının artmasının, devletin sıkı para politikasını yeniden uygulamasının doğrudan nedeni olduğunu savunan He, şunları söyledi

"Ülkemizdeki fiyat düzeyi, Aralık 2006'ya kadar yüzde 2'nin altında tutuldu. Yüksek büyüme ve düşük enflasyona dayalı bu dönem, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana ülkenin en sağlıklı geliştiği dönem olarak kabul ediliyor. Ancak mal fiyatları, 2007'den itibaren tırmanışa geçti. Bu durum, sıkı para politikasını zorunlu kıldı."

Çin Başbakanı Wen Jiabao, kısa süre önce sunduğu hükümetin çalışma raporunda, piyasa mekanizması, zorunlu ihtiyat akçe oranı ve faiz oranı dahil bütün yöntemleri bir arada kullanarak, paranın arz ve talebi arasında denge sağlayacaklarını belirtti.
Kaynak :cri.cn

0 yorum: