2/10/08

Çinlilerin 12 Hayvan Burcu


Her ne kadar burçlara inanmasam da Çin burçlarından çıkarılacak dersler var. Ben Çinlilere göre Kaplan burcuymuşum. Özelliklerim cesaret ve güçlü olmammış, bu doğru olabilir ama ben burçlara inanmıyorum. Ama mesela Çinliler burçları 6 çifte ayırıyorlar, kaplan ile tavşan.. Kaplan yukarıda dediğimiz gibi cesaret ve gücü simgelerken tavşan da dikkatli olmayı simgeliyor.

Çinlilerin 12 Hayvan Burcu vardır. Bu burç sisteminde, farenin yanı sıra, boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun ve horoz olmak üzere 11 hayvan daha var.
12 Hayvan Burcu'nun kaynağı, M.Ö 6. yüzyıldaki İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'ne dayanıyor. M.S 5. ve 6. yüzyıllardaki Güney ve Kuzey hanedanları dönemine gelindiğinde 12 Hayvan Burcu, Çin'de çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmış. Çinlilerin ataları, 12 Hayvan Burcu'nu yalnız yıllar için değil, aylar ve saatler için de kullanırmış. Eskiden beri "Tanrı ile insan arasındaki bütünleşme"ye dayalı bir felsefenin benimsendiği Çin'de 12 Hayvan Burcu, Çin milletinin hayvan ve toteme olan inancı ile ilkel astronomi biliminin ortak ürünü olagelmiş.

12 burcu oluşturan 12 hayvan, altı çifte ayrılır. Bu ayrım, eski Çin toplumunun bütün arzu ve isteklerini ortaya koyuyor aslında. Örneğin fare ve boğa, bir çift oluştururlar. Fare zekâyı, boğa ise çalışkanlığı temsil eder. Zekâ, çalışkanlık olmadan kendi başına başarı getirmez. Çalışkanlık ise, zekâyla birleşmedikçe aptallığa dönüşür. Başarı ancak zekâ ve çalışkanlık bir arada olunca, söz konusu olacaktır.

Bir başka örnek de at ve koyun ikilisi. At, hedefe doğru durmadan koşar. Koyun ise, uysallığın simgesidir. Eğer bir kişi etrafa bakmadan, çevresiyle uyum sağlamadan yalnızca kendi hedefine doğru koşarsa, çevresiyle mutlaka çatışır, sonuçta hedefine de ulaşamaz. Buna karşın ne pahasına olursa olsun yalnızca çevresine uymaya çalışırsa, hedef kaybolur.

KONUYLA İLGİLİ YAZILAR

Chuxi Efsanesi

Çin Takvimine Göre Hangi Yılda doğdunuz

Çin Bahar Bayramı Hazırlıkları (Fare Yılı)

Çin Yeni Yılının İlk Görüntüleri Ayrıntılar Geliyor

2 yorum:

Anonymous said...

Ben akrep burcuyum. Bu çin sistemine göre ise yılan :) Çok zehirli bir insanmışım nerden bakarsak :)

ceoyavuz said...

Bayağı bir zehirlisin korkulur senden :)