2/16/08

Çin Artık Ucuz Değil


Bir çok firma Çin'e yerleşti, bir çoğu yerleşme planları yapıyor, niceleri de planlarını Çin'e göre yapıyor. Peki Çin eskisi gibi ucuz mu ?

Kobiler gözü kapalı balıklama fırsatlara atlıyorlar. Önceden bir japonya vardı, binlerce iş adamı gitti japonya ucuzluğu bitti, şimdi Çin var ufukta hangi ülke var acaba. Evet Çin eskisi gibi ucuz değil. Çin’de kurumlar vergisi oranı yüzde 33, üretim sektöründe Şanghai’da çalışanlar için yüzde 24, serbest bölgelerde ilk iki yıl vergisiz, kademeli olarak daha sonra yüzde 7.5 ve yüzde 15’e çıkıyor.

Peki işçilik ucuz mu?

Herkes Çinde 50 $ işçi olduğunu sanıyor buna bütün Çinliler gülüyor. Yeni yılda uygulamaya konulan sosyal güvenlik yasasına göre Çinde ucuz işçilik avantajı da yok oluyor. Yeni yasa 10 yıl ya da 2 sözleşme dönemi boyunca çalışanlara açık uçlu sözleşme hakkı getiriyor. Şirketlerin emeklilik ve sigorta fonlarına yaptıkları ödemeler artırılıyor. Ayrıca şirketlere kovdukları personele çalıştıkları her yıl için bir aylık maaşı kadar tazminat ödeme yükümlülüğü getiriliyor.

Taivanlı iş adamları Çin'e alternatif iş sahaları arıyorlar. Galiba buldular adını yakında duyarsınız TÜrk iş adamları oraya da çıkarma yapar. Hayırlı işler..

1 yorum:

Cocukla Cocuk said...

böyle olacağı belliydi, insanlar uyandıkça refahın artması şarttı orada da