Yine ar-ge çalışmalarına devam ederken Sabah gazetesinden Yavuz Donatın yazısı ile karşılaşıyorum. Yazısı bu şekil devam ediyor. Oturuyoruz Çin mutfağını araştırmaya, bulduğumuz bilgiler çok ilginç. Çinlilerin 8 büyük mutfağı varmış ve her mutfak farklı bir şeyi temsil ediyormuş. Çin’in 8 yöresel mutfağı”ndan Su ve Zhe mutfakları, Yangze Irmağı’nın güneyindeki güzel kızları; Lu ve Hui mutfakları Çin’in kuzeyindeki güçlü erkekleri;Yue ve Min mutfakları yakışıklı gençleri; Chuan ve Xiang mutfakları ise aydın kişileri temsil ediyormuş. Hemen koyuluyoruz bu 8 mutfağı araştırmaya. Nedense ilgimi Yangze Irmağı’nın güneyindeki güzel kızları temsil eden Su ve Zhe mutfakları dikkatimi çekiyor :) Resimdeki hamur işleri yengeç unundan yapılmış ilginç diye onu koydum :)
Su (Jiangsu) mutfağı
Mutfağın kaynağı:Yangzhou, Suzhou ve Nanjing olmak üzere 3 yerel mutfak.
Özellikleri:Haşlama ve buharda pişirme en çok kullanılan yöntemlerdir. Çorbanın özgün tadının korunmasına önem verilir.
Meşhur yemekleri:Tavuk suyuna soya unundan yapılan erişte, sığır ayağı kıkırdak yemeği, yengeç unundan yapılan hamur işleri...
Zhe (Zhejiang) mutfağı
Mutfağın kaynağı: Hangzhou, Ningbo ve Shaoxing olmak üzere 3 yerel mutfaktır. Yöresel mutfaklar içerisinde en meşhuru Hangzhou mutfağıdır.
Özellikleri: Lezzetli, yumuşak, yağsız.
Meşhur yemekleri: Longjing karidesi, dilenci tavuk kızartması ve sirkeli Xihu balığı.
Lu (Shangdong) mutfağı
Çin’in 8 başlıca mutfağından biri olan bu mutfağın kaynağı::Ji’nan ve Jiaodong olmak üzere iki yöresel mutfak.
Özellikleri:İştah açmak için bol yeşil soğan ve sarımsak kullanılır.
Meşhur yemekleri: Karides kızartması, haşlanmış deniz midyesi ve tatlı su balığı kızartması.
Chuan (Sichuan) mutfağı
Mutfağın kaynağı:Chengdu ve Chongqing olmak üzere 2 yerel mutfak.
Özellikleri:değişik baharat ve soslarıyla ünlüdür.
Meşhur yemekleri: Fıstıklı tavuk kızartması, Ayı avucu haşlaması, acı ve tatlı domuz eti haşlaması, tatlı ve biberli acı yengeç haşlaması.
Yue (Guangdong) mutfağı
Mutfağın kaynağı:Guangzhou, Chaozhou ve Dongjiang olmak üzere 3 yerel mutfak. Yöresel mutfaklardan en meşhuru Guangzhou mutfağıdır.
Özellikleri: Kızartma, haşlama ve buharda pişirme ağırlıklıdır. Tadı ise lezzetli, hafif ve gevrektir.
Meşhur yemekleri: Yılan yemeği, yavru domuz kızartması, kavun çorbası ve tatlı ve acılı domuz eti kızartması (ıyy).
Xiang (Hunan) mutfağı
Mutfağın özellikleri: Baharatlı, sirkeli, değişik acılar. Özel olarak sirkeli ve acılı yemeğe önem verilir.
Meşhur yemekleri: Tatlı lotus, soyalı balık haşlaması.
Min (Fujian) mutfağı
Mutfağın kaynağı: Fuzhou, Quanzhou ve Xiamen gibi yöresel mutfaklar bir araya getirilmiştir. Fuzhou mutfağı, Fujian mutfağının ana kaynağıdır.
Mutfağın özellikleri: Deniz balıkları sık sık yemek malzemesi olarak kullanılır. Şeker, acı ve tuz kullanımı ile, yemeğin rengi ve lezzetine özel önem verilir.
Meşhur yemekleri: Kar çiçekli tavuk yemeği, altın uzun ömür yemeği, portakal sulu jiaji balığı yemeği, Taiji karidesi ve balık kızartması.
Hui (Anhui) mutfağı
Mutfağın kaynağı: Anhui eyaletinin güneyi, Yanze nehri ve Huai nehri gibi yöresel mutfakları bir arada toplamıştır. Anhui eyaletinin güney mutfağı Anhui mutfağının esas kaynağıdır.
Mutfağın özellikleri: Domuz budu ve şeker olarak kullanılır. Haşlama yöntemi sık kullanılır ve pişirme sıcaklığına özel önem verilir.
Meşhur yemekleri: Su kabağı ve ördek yemeği.
(Kaynak: cri.cn)
Çinlilerin Yeni Yıl Yemeği Çin Mantısı (Jiao zi)
Hello world!
-
Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then
start writing!
2 years ago
3 yorum:
Ben çok severim ve de çok çin yemeği yaparım canım :)
Eda abla ne zaman Çin yemeği yapıyorsun senin yemeğini de yazıyım blogumda :)
seviyorum ben bu çinlilerin yemeklerini...kendi içinde türleri olduğunu bilmiyordum..
Post a Comment