2/16/08

ÇİNCE DÖKÜMANLAR VEYA YASTIK KUTULARI


Bir zamanlar Qing hanedanlığında yaygın olan, ama şimdi oldukça az tutulan, bu eşsiz parçalar eski Çinde iki amaç için kullanılırdı. Fotoğraftaki gibi konkav “yastık” şeklindeki bu eşsiz parçalar birçok renk, şekil ve büyüklüklerde olurdu.

Ev hanimları bu nadide kutuları ailenin senet ve resmi evrakları gibi önemli dökümanlarını saklamak için kullanırlardı. Tipik Çin evleri, davetsiz misafirlerden korunmak için, kapılarn kilitlenmediği ve korunmadığından dolayı, ev kadınları bu kutuları geceleri hanehalkının değerli eşyalarını hırsızlardan korumak için yastık gibi kullanırlardı. Orta sınıf aileler tarafından kullanılan kutular genelde ahşap ve biraz düz, bazen elişi kağıdıyla, ipek kumaşla kaplı veya direk ahşap üzerine şekiller ile boyanmış olurdu.

Dökuman kutularından sonra, en güzel ve aranılan olan kutular yolculuk sırasında varlıklı tüccarlar tarafından kullanılırdı. Bu kutular narin altın yapraklarla kaplanır, cilalanırdı. Ekstra rahatlık ve lüks için direk cilalanmış veya gerginleştirilerek dolgunlaştırılmış deri kasaların üzerleri boyanırdı.

Yeni kuşaklara kalması için bu kutular günlük kullanıma göre dayanıklı yapılmışlardır. İyi durumda ve antika vasfıyla belgelendirmiş bu dökuman kutuları kolleksiyoncular için binlerce dolar eder. Dökuman kutuları aynı zamanda Japonya, Kore ve diğer Asya ülkelerinde de kullanılmışlardır.
Kaynak :Çin Kültür Merkezi

1 yorum:

Cocukla Cocuk said...

Kutu severler olaraka her kutu kabulumuz bu da çok şık görünüyor