1/18/08

Laba Bayramı Ben Çinin Aşüre Günü Diyorum:)


Ben resmi görünce Çin'de de aşure yapıyorlar diye düşündüm ama bilmediğim Laba bayramı diye bir gelenekleri varmış. Gerçi Çinde 15 günde bir önemli gün olduğundan Çinlilerde akıllarında tutmakta zorlanıyorlar önemli günlerini.

Çin'de Ay Takvimi'ne göre Aralık ayı "La ayı" olarak da adlandırılır ve 12. ayının 8. günü Laba Bayramı olarak kutlanır. Laba Bayramı, Çin'in Han milliyetinin geleneksel bayramlarından biridir, ayrıca Bahar Bayramı'nın başlangıcı sayılır.

Tarihi kayıtlara göre Laba Bayramı Çin'in eski çağlarındaki La ayını anma töreninden kaynaklanıyor. Çin, tarihi boyunca tarıma büyük önem veren bir ülke olmuştur. Tarımdan bol ürün alınınca eski Çinliler bunun gökteki ve yerdeki ilahi güçlerin yardımı sonucu gerçekleştiğini sanmışlar ve bol ürünü kutlayan, "La ayını anma töreni" olarak adlandırılan muhteşem teşekkür törenleri düzenlemişler. La ayını anma töreni sona erdikten sonra Çinliler bayramı neşe içinde kutlamak için komşulara yemek ısmarlar, yeni üretilen darılarla lapa pişirerek hep birlikte yerler. Zamanla La ayını anma töreni, esas olarak ataları kurbanla anan bir bayram haline geldi. M.S 5. yüzyılda da hükümet Ay Takvimi'ne göre yılın son ayının 8. gününü Laba Bayramı olarak ilan etti.

Laba aşağıdakilerden yapılıyormuş.

Laba lapasının çeşitleri çoktur. Halk arasındaki geleneksel Laba lapası, sekiz çeşit ana malzeme ve sekiz çeşit yardımcı malzemeden yapılır. Sekiz rakamı Laba'ya, yani "12. ayın 8. günü" sözcüğüne de uyumludur. Bilindiği gibi Çin'de 8 rakamı uğurludur. Laba lapasının başlıca malzemeleri arasında kırmızı fasulye, yeşil fasulye, bakla, nilüfer tohumu, darı, pirinç, yapışkan pirinç, yapışkan darı, buğday, yulaf, mısır ve süpürge darısı vardır. Ev sahipleri kendi tercihlerine ve damak tadlarına göre bunların içinden sekiz çeşit malzemeyi seçer.

1 yorum:

Cocukla Cocuk said...

aslında aşurenin yapıldığı muharrem ayı bir çok kültürde kutlanıyormuş, belki aynı tarih değil laba günü ama benzer niyetlerle oluşmuş bir yemek.