1/30/08

Finans sektöründe tarihi değişiklik


Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası'ndan bir yetkili, kısa süre önce düzenlenen 2008 yılı Çin Halk Bankası Çalışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, son yıllarda ulusal ekonominin istikrarlı şekilde gelişmesiyle birlikte, Çin'in finans sektöründe tarihi değişiklikler meydana geldiğini, finans sektöründeki reformun sürekli derinleştiğini, mikro düzenleme ve mikro yönetimin rolünün de giderek arttığını söyledi.

Söz konusu yetkili, son beş yıl içinde aşırı ekonomik büyüme hızı ve aşırı kredi açılması karşısında Çin Halk Bankası'nın, ardı ardına 15 defa bankaların zorunlu ihtiyat akçesi oranını yükselttiğini hatırlattı.

Yetkili reformun derinleşmesiyle, finans sektöründeki çelişkilerin ve sorunların adım adım çözüldüğünü, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, Çin Bankası ve Çin İmar Bankası ile Ulaşım Bankası'nın başarıyla borsaya girdiklerini ve riski kontrolü güçlerinin gözle görülür şekilde yükseldiğini kaydetti. Yetkili, Çin Halk Bankası'nın tarıma destek politikası saptadığını ve döviz yönetimi sistemindeki reformu kapsamlı şekilde ilerlettiğini ifade etti.

Yetkili, finans sektöründe makro düzenleme ve mikro yönetiminin rolünün giderek arttığını, kurun piyasalaşması yönündeki reformda önemli adımlar atıldığını, Çin'in para birimi RMB'nin kurunu oluşturma mekanizmasındaki reformun sorunsuz olarak uygulandığını ve esnekliğin göze çarpan şekilde arttığını kaydetti. Yetkili, finans pazarının gelişme ve standart sürecinde sağlıklı geliştiğini ve böylece para piyasasının işlevinin genişletildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:cri.cn

0 yorum: