1/3/08

Eleştirilen Üç Boğaz Barajı


İnşası 13 yıldır süren dünyanın en büyük sulama projesi Çin'in Yantzı Nehri üzerindeki Üç Boğaz Sulama Projesi tamamlanmak üzere. Son günlerde bazı yabancı basın organları, bu projeyi "ekolojik felaket" olarak niteledirirken, Çin hükümeti cevap vermekte geçikmedi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenlenmesinin yanı sıra yerli ve yabancı gazeteciler Üç Boğaz Barajı'na davet edildi.

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Üç Boğaz Projesi İnşaat Komitesi Başkan Yardımcısı Wang Xiaofeng, Üç Boğaz Projesi başlamadan önce merkezi hükümetin, projenin yapılabilirliği üzerinde onlarca yıl araştırma yaptırdığını ve projenin getirebileceği sorunlara büyük önem verdiğini söyleyerek, bazı basın organlarının Çin hükümetinin söz konusu ekolojik sorunları hiç düşünmediği yolundaki iddialarını çürüttü.

"Bilindiği gibi, Üç Boğaz Projesi'nin getirebileceği olası ekolojik sorunlar hakkındaki değerlendirmeler, 1991 yılında yapıldı. Değerlendirme raporunda projenin getireceği yararın zararından daha büyük olacağı ifade edildi. Bu rapor, projenin getireceği zararların göz önünde bulundurulduğunu gösteriyor."

Üç Boğaz Projesi'nin inşaatından sorumlu bu yetkili, projenin başlamasından sonra Çin hükümetinin, Üç Boğaz Barajı bölgesinde ekolojik ortamı korumak için büyük miktarda bütçe ayırdığını kaydetti. Yetkili, toplanan verilerin, genel olarak projenin ekolojik ortamına getirdiği yararın zararından daha büyük olduğunu gösterdiğini söyledi.

"Üç Boğaz Barajı'nda su depolanmasından sonra toplanan veriler, projenin getirdiği olumsuz etkilerin 1991 yılında yapılan yapılabilirlik raporunda tahmin edilen kapsamda olduğunu gösteriyor. Erozyon kontrol altına alındı; baraj bölgesinde kum miktarı önemli ölçüde azaldı; baraj bölgesinde deprem büyüklüğü düşük seviyede tutuldu. Bölgede su ve karada yaşayan değerli hayvan ve bitkiler etkili şekilde korundu. Genel olarak Üç Boğaz Projesi'nin ekolojik ortama getirdiği yarar, zararından daha büyüktür." Kaynak:cri.cn

Peki efendim Çinin suyu iç bölgelere getirip üretimi artırması diğer ülkeleri ne ilgilendirir. Çinin derdi diğer ülkelerimi gerdi. Su savaşları çıkması için ufak belirtiler belirmeye başladı bile. Sonumuz hayır olsun.