12/27/07

Xinjiang, ülkenin metal dışı maden üretimi merkezi olacak


Başlık tamamen bir Çin haber sitesinden alıntıdır. Haber şu şekil devam ediyordu. "Yerli ve yabancı işletmelerin, Çin'in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde kömür, petrol ve doğal gaz ile metal madenlerini geliştirmeleriyle, bu bölgede zengin metal dışı maden kaynakları da işletmelerin ilgisini çekmeye başladı. Xinjiang bölgesi bundan dolayı ülkenin metal dışı madenleri üreten önemli merkezi haline geliyor.

Xinjiang Maden İşleri Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre, şu an Xinjiang'da 70'den fazla metal dışı maden ocağı bulunuyor. Bunlardan mika taşının rezervi ülkede birinci sırada yer alıyor. Ayrıca asbestin rezervi de ülkenin ön sıralarında bulunuyor. Rezerv bakımından ülke sıralamasında ilk yedide yer alan inşaat malzemeleri ve diğer metal dışı madenlerin çeşidi 27'ye ulaştı.

Son yıllarda Xinjiang bölgesinde yeni tip sanayileşme sürecinin hızlandırılmasıyla, çok sayıda yerli ve yabancı büyük ölçekli metal dışı maden şirketi, bu bölgeye geldi. Örneğin Ağustos 2006'da Çin Genel Metal Dışı Maden Şirketi, Xinjiang'a 20 milyon yuan yatırım yaparak işlettiği madenleri Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerine ihraç ediyor. Ayrıca bir İngiliz şirketi de Xinjiang'a üç yıl içinde 50 milyon avro tutarında yatırım yaparak burada dünyanın en büyük vermikülit üretim merkezi inşa etmeyi planlıyor.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Ekonomi ve ticaret Komitesi'nin verdiği bilgilere göre, söz konusu işletmelerin yatırımıyla Xinjiang'da metal dışı maden kaynaklarının geliştirilerek kullanımı artırılacak ve metal dışı madencilik sektörünün kapsamlı şekilde gelişmesi sağlanacak." Kaynak:cri.cn

Neden bu haberi yazdım. Çin'i bir kere daha takdir ediyorum, biz ekonomiyi doğuya(az gelişmiş bölgelere) götüremezken Çin büyük coğrafyasına rağmen her alana ekonomiyi götürüyor. Burdan devlet büyüklerimizide bir kaç tavsiyede bulunuyoruz.
1- Çin ile rekabet etmek istiyorsan Çin'i taklit et. (Sam WALTON'un dediği gibi ben iş hayatında herşeyi rakiplerimden kopya çektim sonra geliştirdim)
2- Tarkan'a 1 gecede 750.000 YTL vereceğine, işsizlikten dolayı dağa çıkıp o cani örgüte katılan gençlerine iş imkanları yaratmak için doğuya sanayi'yi eğitimi sağlığı götür.