12/19/07

Shanghai EXPO'nun maskotu açıklandı


Tüm dünyanın merakla beklediği 2010 Shanghai EXPO'nun maskotu dün (18 Aralık) akşam Shanghai'da tanıtıldı. "Haibao" adı verilen bu deniz mavisi maskot, tüm dünyaya Çin'in sıcak davetini iletti. Böylece Shanghai EXPO'nun hazırlık çalışmaları yeni bir aşamaya girmiş oldu.
Dün akşam saat 8'de Shanghai Stadyumu coşkuyla dolup taştı. Stadyum, "Mutlu Çin-Çin 2010 Shanghai EXPO'nun Maskot Tanıtım Şenliği"ne ev sahipliği yaptı.

"Bugün burada önemli bir ana tanık oluyoruz. Şimdi Shanghai EXPO'nun maskotu açıklanacak."

1 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak olan Shanghai EXPO, 184 gün sürecek. Shanghai EXPO'ya dünyadan 200 ülke ve uluslararası örgütün katılması ve 70 milyon yerli ve yabancı turistin şehri ziyaret etmesi bekleniyor. Dünya fuarı tarihinin en büyük boyutlu ve en yüksek katılımlı fuarı olacak olan Shanghai EXPO, izleyici sayısının da rekor düzeye ulaştığı bir şenlik olacak.

Shanghai EXPO'nun başlamasına 865 gün kala, dün akşam açıklanan maskotun ismi Haibao, "dört denizin mücevheri" anlamında... Çince "insan" anlamına gelen, insan şeklindeki karaktere benzeyen maskot, Shanghai EXPO'nun "Kentler, hayatı daha da güzelleştirir" temasını yansıtıyor.

Dün akşamki şenlikten sonra düzenlenen basın toplantısında Shanghai EXPO Koordinasyon Müdür Yardımcısı Hu Jinjun, Haibao maskotunun tasarım anlayışını şöyle açıkladı.

"Çince karakter 'ren'in yapısı, güzel bir hayatın insanların ortak çabalarıyla yaratılması kavramını yansıtıyor. Ancak ve ancak tüm insanlar birbirine destek verdiğinde, gerek insanlar ile doğa ve toplum arasında, gerekse insanlar arasında uyum sağlanabilir, buna dayalı kent yaşamı da daha güzel olur."

Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzalez, Haibao'yu takdirle değerlendirdi. Vicente Gonzalez, Shanghai EXPO maskotunun açıklanmasının, EXPO'nun hazırlık çalışmaları sürecindeki önemli bir kilometretaşı olduğunu dile getirdi. Shanghai EXPO Koordinasyon Müdürü Hong Hao, basına verdiği demeçte, hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

"Shanghai EXPO'daki tüm salonların inşası bu yılın sonuna kadar başlatılmış olacak, 2009 yılının sonuna kadar da tamamlanacak. Böylece EXPO'nun açılışına kadarki altı aylık sürede dekorasyon çalışmalarını yapabileceğiz. 1 Mayıs 2010 tarihinde ise resmi açılış yapılacak."

Shanghai EXPO'nun bahçesi, Shanghai şehrinin merkezinden geçen Huangpujiang Nehri'nin iki yakasında kuruluyor. Şu anda bütün temel salonların inşası başlatılmış durumda. Shanghai EXPO'nun kalıcı salonu olan EXPO Merkezi ve EXPO temalı salonun inşası da tüm hızıyla sürüyor. Çin Salonu'nun temel atma töreni de dün düzenlendi. EXPO bahçesinin içindeki ve dışındaki altyapı tesisleri de kuruluyor. Tüm bunlara paralel olarak, fuara davet çalışmaları da düzenli şekilde devam ediyor. 17 Aralık gününe kadar 184 ülke ve uluslararası örgütün katılımı kesinleşti. Shanghai EXPO Koordinasyon Müdürü Hong Hao, katılımı şöyle değerlendirdi.

"184 ne anlama geliyor? Bu sayı, EXPO'nun rekorunu kırdığımız anlamına geliyor. EXPO tarihinde 2000 yılında düzenlenen Hannover EXPO'ya 172 ülke ve uluslararası örgüt katılmıştı. Bizim hedefimiz 200 ülke ve uluslararası örgütün katılımını sağlamaktır."

Shanghai EXPO, EXPO tarihinde gelişmekte olan bir ülkede düzenlenen ilk fuar olacak. Katılımı kesinleşen ülkelerden çoğu da, Çin gibi gelişmekte olan ülkeler. Bu ülkelerin Shanghai EXPO'ya daha iyi şekilde hazırlanmasına yardımcı olmak amacıyla Çin, 100 milyon dolarlık fuara katılım yardım fonu oluşturdu. Shanghai EXPO Koordinasyon Müdürü Hong Hao, bu konuda şöyle konuştu.

"Gelişmekte olan ülkeleri kapsamlı şekilde davet ettik ve ediyoruz, sıcak bir yaklaşımla yardım ediyoruz. Her konuda bu ülkelere elverişli koşullar yaratacağız, gelişmekte olan ülkelerin de EXPO'da kendilerini göstermesi, gelişme ideolojilerini tanıtması ve kentleşme süreçlerinin güzel geleceğini sergilemesini sağlayacağız."
Kaynak: cri.cn