12/14/07

ÇİN'DE ENFLASYON YÜKSELİYOR, YUAN DEĞER KAZANIYOR


Çin Devlet İstatistik Müdürlüğü'nce açıklanan son istatistikler, kasım ayında Çin'deki tüketici fiyat endeksinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 oranında yükseldiğini ve enflasyon baskısının büyüdüğünü gösterdi.
Bu yılın ocak ile kasım ayları arasında ise Çin'deki tüketici fiyat endeksi, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 4,6 oranında arttı. Devlet İstatistik Müdürlüğü Baş Ekonomisti Yao Jingyuan, 2007 yılında, bütün yıl için tüketici fiyat endeksindeki artış oranının yüzde 4,7 olacağını ve bunun 1996 yılından bu yana kaydedilen en yüksek oran olacağını belirtti. Çin Bankacılık Yönetim ve Denetim Komitesi Başkanı Liu Mingkang da şu anda Çin'de yaşanan enflasyonun esas olarak gıda ve petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığı görüşünü savundu. Çin hükümeti, fiyat artışlarının açık enflasyona dönüşmesini önlemeyi, önümüzdeki yıl makro düzenlemeler çerçevesindeki en önemli iki görevden biri olarak belirledi.


Dış ticaret yaklaşık 2 trilyon dolar

Çin'in yılın ocak ve kasım ayları arasında gerçekleştirdiği dış ticaret hacminin de 1,97 trilyon ABD Doları'nı bulduğu açıklandı. Bu rakam geçen yılın toplam ticaret hacmini geçti. Bu dönemde Çin'in ihracatı 1,1 trilyon doları bularak yüzde 26,1, ithalatı da 865,5 milyar Amerikan Doları'nı bularak yüzde 20,5 arttı. Ticaret fazlası ise 238,13 milyar dolarla yüzde 52,2 artış gösterdi.

Yuan değer kazandı

Öte yandan Çin para birimi yuan, ABD Doları karşısında bir kez daha değer kazandı. Çin Döviz Ticaret Merkezi'nce yayımlanan son verilere göre 1 dolar 7,38'lik sınırın altına inerek, 7,3797 yuan oldu.

kaynak : dünya online