12/14/07

Starbucks gitti, yerine Çin kafesi açıldı


yıl önce Amerikan kahve markası Starbucks, Çin'in başkenti Beijing'in merkezinde yer alan ve Dünya Mirasları Listesi!ne alınan Yasak Kent'in kuzey kapısına yakın bir bölümde bir kafe açmıştı. Yasak Kent'te Starbucks'ın bulunup bulunmaması gerektiği tartışması iki ay önce sonuçlandı ve Starbuck, Yasak Kent'ten çekildi. Bundan 2 ay sonra Yasak Kent'te Starbucks'ın yerine aynı yerde Yasak Kent Kafesi açıldı.

Starbucks'ın daha önce bulunduğu binaya tam 2 ay süren yenilenme yapıldı. Binanın duvarına "Forbidden City Cafe" yani "Yasak Kent Kafesi" levhası asıldı. Yasak Kent'ten bir yetkili, kahvenin Yasak Kent'e ait bir marka olduğunu ve Starbucks'la aynı nitelikte olmadığını vurguladı.

Kahvenin dekorasyonu ve aksesuarı, etrafındaki binalara tam uyum sağlıyor. İçindeki duvarda asılan içecek listesine göre, kahve ve çay olmak üzere iki çeşit içeceğin en pahalısı 30 yuan. Pencereler altında uzun tahta masa ve 10 kadar tahta sandalye bulunuyor, ancak buraya oturup içen çok az. Gelenler genellikle yabancı turistler oluyor. ABD'den gelen Grey, buradaki kahvenin ABD'deki kahvenin tadından farklı olmadığını söyledi.

Kafede kahvenin yanı sıra yeşil ve siyah çay da içilebiliyor.

Qianmen Caddesi, en büyük yaya caddesi olacak

Qianmen Caddesi, dünyanın en büyük meydanı Tian'anmen Meydanı'nın güneyinde yer alıyor. Çin'de reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından önce ve sonra burası başkent Beijing'deki ana alışveriş caddelerinden biriydi. Buraya gelen Çinli ve yabancı turistler, ipek, ayakkabı ve kep gibi ünlü Çin markalı ürünler alırlardı. Bu cadde, aynı zamanda kalitenin diğer adıydı.

Beijing'in diğer caddelerinde çok sayıda alışveriş merkezi açıldığı için, artık Qianmen'e gidenlerin sayısı azaldı. Bu durumu değiştirmek için caddenin bulunduğu Chongwen Bölgesi yönetimi, 600 yıldan fazla geçmişi bulunan caddede onarım yapmaya karar verdi.

Kısa süre önce düzenlenen "Hümanist Olimpiyat ve Eski Çin Markaları" başlıklı seminerde Chongwen Bölgesi Başkanı Niu Qingshan, Qianmen Caddesi'ni en çok eski Çin markası bulunduran, geleneksel Çin kültürünü en iyi şekilde yansıtan ve yerli ve yabancı turistleri en çok çeken yaya caddesi haline getireceklerini belirtti.

Taslağı 32 defa değiştirilen ıslah projesi, 300 milyon yuana mal olacak. Islah çalışmalarının tamamlanmasından sonra 800 metre uzunluğundaki caddede Pekin Ördeği restoranı Quanjude ve Bianyifang gibi onlarca eski marka bulunacak. Cadde koyu yeşil-gri taşlarla döşenecek, tramvay çalışacak ve eski tarzda opera sahneleri kurulacak.
Kaynak:cri.cn