4/12/08

Olimpiyat Meşalesi Taşınırken Yaşanan Olaylar

İstanbul da olimpiyat meşalesi koşusunda sadece galata köprüsünde bir protesto girişimi olmuş ama Türk polisi protestoları engellemişti. Peki İstanbuldan sonra koşunun devam ettiği diğer ülkelerde neler yaşandı.

Olimpiyat Meşalesi Londra'dan Geçerken Yaşananlar

- Koşunun başladığı anda protestolar da birlikte başladı, protestocuları önlemek için üstü açık bir otobüs ile koşu başladı, ama otobüse binmeye çalışanlar oldu.

- Meşaleyi taşıyan bir sunucunun elinden protestocuların biri meşaleyi almak istedi

- Yangın söndürme aleti ile meşale ateşi söndürülmek istendi ama başarılı olunamadı

- Protestocular yüzünden koşu planlandığı yerden gitmedi, Londradaki Çin mahallesi Chinatown geçmek zorunda kaldı.

- İngiltere Başbakanı Gordon Brown devir teslim törenine katıldı, ancak meşaleye el sürmedi.

Olimpiyat Meşalesi Paris'ten Geçerken Yaşananlar

- En şiddetli olaylar Pariste gerçekleşti, bu zamana kadar olimpiyat tarihinde sadece Yunanistanda şiddetli rüzgar sayesinde bir kere sönen meşale Paris'te 2 defa söndürülmek zorunda kaldı.

- Sınır Tanımayan Gazeticiler Örgütü Olimpiyatarın Çin'de düzenlenmesini protesto etmek amacıla Eyfel Kulesine pankart açtı

- Protestolar yüzünden koşu 1 saat geçikme ile tamamlandı

- Koşu sırasında bir çok kez protestolar yüzünden meşale otobüs ile taşınmak zorunda kaldı

- Yarış sonunda Belediye binası önünde düzenlenecek tören iptal oldu

Olimpiyat Meşalesi San Francisco'dan Geçerken Yaşananlar

- Meşale büyük protestolarla karşılandı, Çin'i destekleyenlerin de çok olmasından olayların büyümemesi için meşale güzergahı değiştirildi.

- Koşu San Francisco da kısa tutulmak zorunda kaldı

- Yarış sonunda Liman bölgesinde yapılan tören iptal edildi

Olimpiyat Meşalesi Protestoları Devam Ediyor

- Yarın Arjantin'de koşulması planlanan olimpiyat meşalesi koşusunda bu sefer meşale taşıyıcısı olan ve koşunun ilk 200 metresinde meşaleyi taşıyacak olan efsane futbolcu maradona, koşuda yer almaktan vazgeçtiğini belirtti.

- ABD de Demokrat Parti başkan aday adaylarından Barack Obama, Başkan George Bush'un, "Çin'in Tibet'te insan haklarını geliştirmemesi ve Darfur'da soykırımın durdurulmasına yardım etmek için adım atmaması durumunda" Olimpiyat oyunlarının açılış törenine katılmaması gerektiğini söyledi.

- Bir boykot kararı da Avrupa Konseyinden geldi, Avrupa Konseyi oy çokluğu ile almış olduğu karar neticesinde AB liderlerine Pekin Olimpiyatların açılış törenine katılmayın çağrısında bulundu.

- İngiltere Başbakanı Gordon Brown, 8 Ağustos'taki açılış törenine değil, kapanış törenine gideceğini söyledi.

- Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Pekin'e gitmeyi zaten hiç düşünmediğini" açıkladı.

Peki bunca tepki neden ?

Bu sadece benim kişisel yorumumdur, üniversite de İktisat dersine giren Mehmet Hakan SAĞLAM hocamız bize Çin'i anlatırkn şu cümleleri sarf etmişti.

Çin çok hızlı gelişiyor ama bu gelişmesi yavaşlayacak yani hep böyle gitmeyecek. İlerde çok zorlanacağının da altını çizerek, daha Çin siyasi oyunlar ile karşılaşmadı eğer o oyunları da başarı ile atlatırsa o zaman dünyanın yeni devi Çin olur demişti.

O zamanlar bir ekonomist adayı olarak bu cümleler benim için pek bir anlam ifade etmiyordu. Tabi zaman geçtikçe ve bu siyasi oyunları gördükçe hocamızı daha da iyi anlıyoruz. Birde benzer siyasi oyunlar bizim üzerimizde de oynandığından bunu anlayacak en iyi milletten bir tanesiyiz.

Bizim gelişmemizi 30 yıl boyunca PKK ile engellediler, Çin'in yükselişini ve gelişmesini de Dalai Lama ile engellemeye çalışıyorlar. Tibet hakkında yazmış olduğum Türkiye'de PKK Çin'de Dalai Lama görüşüm de bir kez daha doğruluğunu kanıtladı.

Olimpiyatlara karşı yapılan bu tutum ve davranışların hepsini kınıyorum...

2 yorum:

Anonymous said...

Yavuz ülkelerdeki tepkileri korku olarak yorumluyorum ben. Çin'den tüm dünyanın korkmaya başlamasının zamanı geldi de geçiyor. Yükselişi durdurmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

ceoyavuz said...

Valla hocama katılıyorum, bu oyun şuan bariz şekilde Çin üzerinde oynansa da gelişmekte olan bütün ülkeler üzerinde benzer şekilde oynanıyor.