9/4/07

Türk ihracatçısı Çin’e çıkartma yapacak


İTO, CANTON FUARI’NDA TÜRK FİRMALARI İÇİN 450 METREKARE YER AYIRTTI

DÜNYA ekonomisinin buluştuğu 102’nci Çin İthalat ve İhracat Malları Fuarı 15-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Canton Eyaleti’nde gerçekleştirilecek.

Çin’i tehdit olarak görmeyip Çin ile rekabet etmenin yollarını bulma politikası uygulayan İstanbul Ticaret Odası, 102’nci Çin İthalat ve İhracat Fuarı’na Türk firmalarının bireysel katılım organizasyonuna destek veriyor.

Fuarda enformasyon standı ile yer alacak olan İTO, Türk firmalarının bireysel katılımlarını sağlamak üzere 450 metrekarelik yer ayırttı.

Uzun süredir Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin artırılması konusunda çalışma yürüten İTO, bu yıl ilk defa uluslararası arenaya açılacak olan fuarın, Türk ihracatçısı için bir fırsat olacağına inanıyor.

Çin İthalat ve İhracat Malları Fuarı, Çin’in Canton Eyaleti’nde 1957 yılından beri düzenleniyor. Fuar Uzakdoğu’nun en büyük, dünyanın üçüncü büyük fuarı olma özelliğiyle tanınıyor.

TÜRKİYE ÇİN’E NE SATIYOR?
Türkiye halihazırda Çin’e ihraç ettiği ürünlerin başlıcaları: Tuz, kükürt, toprak ve taşlar, alçılar ve çimento, demir ve çelik, metal cevherleri, cüruf ve kül, anorganik kimyasal müstahsallar, organik, anorganik bileşikler, bakır ve bakırdan eşya, sentetik ve suni devamsız lifler, motorlu kara taşıtları, bunarın aksam ve parçaları, kazan makine ve cihazlar, aletler, parçaları, debageat ve boyacılıkta kullanılan hülasa boya, macun ve sakızlar, etler ve yenilen sakatat.

Fuarda yer almak isteyen katılımcılar, detaylı bilgiyi İTO Fuarlar ve Dış İlişkiler Şubesi’nin 0212 455 61 16 ve 455 61 03 No’lu telefonlarından, 0212 520 15 26 No’lu faksından ya da yalin.tufan@ito.org.tr / ozlem.eroglu@ito.org.tr adresli e-mailler yoluyla alabiliyor.

Katılımcılar ayrıca www.dtm.gov.tr sitesinden de yararlanabiliyorlar.

ÇİN TEHDİT DEĞİL, FIRSAT
Türk ihracatçısı, sürekli artan satın alma gücü, ucuz iş gücü ve altyapı maliyetleri ile yılda yüzde 7.8’lik büyüme rakamlarını yakalayan Çin’in dev pazarını yeterince değerlendiremiyor.

Çin’in orta sınıf olarak tanımlanabilecek olan 150 milyon tüketicisi bulunuyor. Varolan bu potansiyel Türk ihracatçıları için Çin ile rekabette büyük önem taşıyor.



Bu sektörler fuara katılabilecek
Türk firmalarının ürünlerini sergileme imkanı bulacakları alanlar şunlar: Elektrik ve elektronik ekipmanları, makine ve parçaları, otomotiv yedek parçaları, bilişim teknoloji ve elektronik ev aletleri, ev için tamir ve hırdavat ürünleri, inşaat malzemeleri, mutfak ürünleri, sıhhi tesisat ürünleri, tüketici ürünleri, mücevher ve değerli taşlar, gıda maddeleri ve tarımsal ürünler ve hammaddeleri.



Çin’in başlıca ithal ürünleri
Muhtelif gıda, elektrikli makineler ve motorlu taşıtlar, ham petrol, yağlama maddeleri, bitkisel ve hayvansal yağlar, doğal kauçuk, kereste, kağıt hamuru, pamuk, demir cevheri, gübre, plastik ürünler, çelik mamulleri, elektronik devreler ve kimyasallar.



Çin hakkında
• Ticaret hacmi 1.4 trilyon dolar.

• Ülkenin dış ticaret fazlası 120 milyar dolar.

• Orta sınıf olarak değerlendirilen tüketici sayısı 150 milyon kişi.

• Çin’in ihracatının yarıdan fazlasını yabancı şirketler gerçekleştiriyor.



Türkiye ile Çin
arasındaki ticari anlaşmalar

* Ticaret protokolü (1981)

* Ticaret anlaşması (1974)

* Ekonomik ve teknik alanlarda işbirliği (1981)

* Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması (1990)

* Gelir üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleyici anlaşma (1995)

* Turizm anlaşması (1991)

* Enerji işbirliği protokolü (2000)

* Gümrük alanında işbirliği ve karşılıklı idari yardım anlaşması (2002)

0 yorum: