9/12/07

Çinde Anlaşma Yapılırken Nelere Dikkat Etmelisiniz!..


Çin'de çalışanların çoğu, öğlen 12.00-13.00 arasında yemek molası verirler, musaitse uyurlar. Ayrıca randavularınızı belirlerken Ay takvimine göre her sene değişen Çin yeni yılına da dikkat etmelisiniz.
Çin'e götüreceğiniz kartvizitlerinizi altın kaplamalı mürekkeple bastırın. Çünkü altın Çin'de prestij ve zenginlik sembolüdür. Şirketinizde karar verme yetkisine sahipseniz, kartınızda unvanınızı aık olarak belirtin. Firmanız eğer ülkenizin en büyük veya en eskilerindense veya prestijli başka bir özelliği varsa bunuda kartınıza ekleyin. Kartınızı iki elinizle tutun ve Çinli meslektaşlarınızın kartlarını sakın incelemeden cebinize koymayın.
Çinde toplantı odalarına hiyerarşik düzende girilmesi beklenir.Örneğin odaya girecek ilk yabancının, delegasyonun başkanı olması gereki. Aynı zamanda toplantıları grubumuzun kıdemli üyelerinin yönetmesi bekleneceğinden "astların" yapacağı herhangi bir müdahale Çinlileri şoke edebilir. Toplantı sonunda, salondan önce sizin ayrılmanız beklenir.
Sunumlarınızı siyah beyaz hazırlamanız önerilir. Çünkü bu ülkede renklerin, çoğu olumsuz olan birçok özel anlamı vardır. Bir de kırmızı kalem asla kullanmayın. Siyah ya da mavi kalem kullanın.
Ticari görüşmelerde, yazışmalarda yapılan herhangi bir teklifi kesinlikle cevapsız bırakmayın. Cevap vermemek güven kaybına neden olur ve daha sonraki tekliflerinizi dikkate almazlar.
Pazarlık, ticaretin değişmezlerindendir. Pazarlıksız yapılan alışverişin eksik olduğunu düşünürler.
Kaynak: Çin Kültür Merkezi, İş Adamının Çince El Kitabı.

0 yorum: