9/30/07

İşte Çinlilerin batıyı istila etme tarihleri


Çin... Bir taraftan sahip olduğu potansiyelle uluslararası firmaları cezbederken, diğer taraftan ucuz işçiliği ile tüm dünya ekonomilerini tehdit ediyor.
Son günlerde özellikle otomotiv sektörü Çin `le yatıp Çinle kalkıyor. Bugün hemen hemen tüm uluslararası otomotiv firmaları Çin pazarına giriyor, büyük potansiyele sahip ülke genelinde fabrikalar kurup, bayilikler veriyor. Ferrari `nin bile Çin `de kısa sürede 13 bayiliğe ulaşacağı söyleniyor. Sonuçta dünyanın en büyük ikinci büyük otomotiv pazarı olacak Çin `de herkes yer almak istiyor.

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ
Ancak madalyonun diğer tarafı farklı. Çin `in potansiyelinden yararlarlanmak için büyük yatırımlar yapan uluslararası markalar, ortaya birçok Çinli markanın çıkmasını sağlıyor. Uluslararası markalar Çin pazarından pay kapmaya çalışırken, akıllı Çinliler , önce tamamen kopyalayarak yarattıkları otomotiv markalarını şimdi çok hızlı bir şekilde geliştirerek, yabancı markaları hem Çinde hem de kendi evlerinde vurmaya hazırlanıyor.

Nasıl mı. Çok basit. 2010 yılında Çin `de satılan her 5 araçtan 3`ünün Çinli markalardan oluşacağı belirtiliyor. Bu da kuşkusuz Çin pazarından pay kapmak için dev yatırımlar yapan markaları vuracak. Çünkü yaptıkları yatırımlar hergeçen gün Çin `in otomotivde daha güçlü olmasını hızlandırıyor. İkinci büyük tehdit ise, Çin `in yabancı markaları kendi evlerinde vurmalarından oluşacak.

HANGİ MARKA NE ZAMAN GELİYOR
Dünyada son ayların en çok konuşulan konusu Çinli otomotiv markalarının Avrupa ve Amerika `ya ne zaman gireceği. Otomotiv yetkilileri, Çinli markaların öncelikli olarak kendi pazarlarına odaklanacağını daha sonra dünyaya açılacağını söylüyor. Ama herkes, kısa vadede olmasa da 2010 yılından itibaren Çinli markaların tüm dünyayı etkisi altına alacağını biliyor. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Peki şu an için güvenlik ve emisyon standartlarını tam olarak oluşturamayan Çinli markalar ne zaman Avrupa ve Amerika `ya girecek. İşte Türkiye için de sıraya giren bazı Çinli otomobil üreticilerinin Batıyı istila etme tarihleri:

CHERY : En ünlü Çinli markalardan biri olan Chery , Amerika ihracatını biraz yavaşlattı. Bunu daha kaliteli araç üretip daha güçlü ve sorunsuz girmek için yaptığı kaydediliyor. Chery , bunun yanısıra İran , Mısır , Endonezya ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelere ihracatını artırmayı planladı. Chery `ye yakın kaynaklar en iyimser tahmin olarak Amerika ve Avrupa `ya 2009-2010 gibi ihracatın başlayacağını söylüyorlar. Bildiğiniz gibi Chery , Mermerler Grubu `nun distribütörlüğünde Türkiye `ye ise 2007 ortasında girmek istiyor.

GEELY : Geely Automobile Holding`in kurucusu Li Shufu, bu yılın Ocak ayında yaptığı açıklamada, 2008 yılında Amerika `ya ihracata başlayacaklarını söylemişti. Bu karar değişti ve Çinli markanın en erken 2010 yılında ihracata başlayacağı kaydedildi. Diğer taraftan Geely şirketi şu an için tasarımı ve üretimi sadece Batı ülkeler için olan bir otomobil üzerinde çalışıyor. Bu konuda Kanada merkezli Magna Internaitonal şirketiyle işbirliği yapıyor. Geely `nin Avrupa pazarına da Amerika ile aynı tarihte gireceği söyleniyor.

GREAT WALL : Great Wall Motor şirketi Avrupa `ya ihracata başladı. Eylül ayında İtalya `ya 500 adet Hover isimli küçük SUV modelinin satışını yaptı. Şirketin Genel Müdürü Wang Fengying 2007`nin ikinci yarısında 9 Avrupa ülkesine Hover ve pick -up ihracatı yapacaklarını belirtiyor. 2007 yılında Great Wall şirketinin hedefif Avrupaya bir kaç bin araç satmak.
ZHONGXING: Hafif ticari araç üreticisi Zhongxing, Chamco Auto isimli Amerikalı bir distribütörle anlaştı ve otomobil üreteceğini de açıkladı. Amerikan şirketine göre 2007`nin ikinci yarısında Zhongxign Amerikaya hafif ticari araç ihraç etmeye başlayacak.

BRILLIANCE: Çinde BMW `yle ortak olan Brillianca, Avrupa `ya İtalyan tasarıma sahip BS 6 isimli bir sedan model ihraç etmeye hazırlanıyor. Çinli şirket ilk ihracatı Almanya `ya başlattı. Ancak henüz Brilliance şirketinin Amerika pazarına giriş tarihi için ise bir zaman verilmiyor.

NANJIN: MG Rover `i alan Nanjingg şirketi, Oklahama ve İngilterede üretim yapmaya hazırlanıyor. Nanjing şirketi ayrıca Fiat `la ortak olarak otomobil ve hafif ticari araç üretetecek. Şirketin İngiltere `deki üretimi 2007`de Amerika `daki ise 2008`de başlayacak. Yetkililer, üretimde büyük bölümünün Çinden geleceği sadece bir kaç parçanın İngiltere `de üretileceğini söylüyorlar.

CHANGFENG: Ocak ayında açılacak Detroit fuarında sergilenecek tek marka olan Chanfeng`in ihracatı şu an için sözkonusu gözükmüyor.

SAIC : Çinli SAIC şirketi ihracattan önce markasını Çinde büyütmek istiyor. Ancak şirkete yakın kaynaklar şirketin Batı için uzun döneme ilişkin en iyi görünüme sahip olduğunu kaydediyorlar. Çünkü bu şirketin modelleri teknlojini MG Rover `dan alıyor. Geçtiğimiz yıl GM ve Volkswagen `le 870 bin adet araç ürettiler. Ortaklarından bir çok şey öğrendi.

Kaynak: Hürriyet

0 yorum: