9/16/07

Çin ekonomisi hâlâ 'ısınıyor'


Çin'de açıklanan resmî verilere göre ekonomi, 2007 yılının ilk çeyreğinde, yıllık yüzde 11,1 oranında büyüdü.
Uzmanların beklentilerini aşan bu oran, 2006 yılının son üç ayındaki yüzde 10,4'lük büyümenin de üzerine çıkmış durumda.
Açıklanan büyüme oranı, piyasaların ve ekonominin beklentilerin üzerinde 'ısınması' olarak değerlendirilirken ülkede Mart ayı enflasyonu da yüzde 3,3 olarak açıklandı.
Daha önce alınan önlemlerin enflasyonun yükselişini önlemekte başarısız olması ve faiz oranlarının arttırılması olasılığı Çin borsasının yüzde 4,5'lik düşüşle kapanmasına neden oldu.
Bu, geçtiğimiz aylarda Şangay borsasındaki yüzde 9'luk büyük düşüşün Avrupa, Asya ve Amerika borsalarında yarattığı sarsıntıdan bu yana kaydedilen en büyük düşüş.
Faiz oranları son bir yıl içinde üç kez yükseltildi ve hükümet ekonominin taşıyamayacağı kadar ısınmasını engellemek amacıyla kredilerin sınırlandırılması gibi önlemlere başvurdu.
Bu kısıtlamalara rağmen, hükümetin inşaat projeleri de dahil, gayrimenkullere yapılan yatırımlar yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 25 oranında arttı.
Çin ekonomisi, hükümet harcamalarındaki artış, ihracatta yükseliş ve yabancı yatırımlar nedeniyle geride kalan dört yılın her birinde yüzde 10'dan fazla büyüdü.
Ancak hükümet yetkilileri, büyüme hızı ve bunun yaratacağı olası sorunlardan duydukları sıkıntıyı kamuoyu önünde dile getirmeye başladılar.
Çin ekonomisinin fazla yük altına girdiği, piyasaların 'ısınmaya başladığı' haberleri dünya piyasalarında da etkisini gösterdi.
Japonya'nın başlıca borsası yüzde 1 oranında düştü. Bu son bir ayın en büyük günlük değer kaybıydı.
Pekin yönetimi, bu yılki büyüme oranını yüzde 8'de tutmayı istiyor. Ancak açıklanan bu son veriler ışığında, bu hedefe kolay ulaşamayacakları görülüyor.
Kaynak: BBC

0 yorum: