9/13/07

ÇİNDE İŞ YEMEKLERİ NASIL OLMALI


Çin'de yemek esnasında iş konuşulmaz. Beş kişilik masaya 10 kişiye yetecek kadar yemek siparişi verilirse garipsemeyin. Masada yeteri kadar yemek artığı kalmazsa sizi ağırlayan Çinli dostunuz gücenebilir. Bu yüzden yabağınızı silip süpürmeyin. Öte yandan yemeğinizi hiç dokunulmuş bir şekilde de bırakmamalısınız, çekici bulmasanız bile kibarlık açısından bir parça denemelisiniz.
Pirinç genellikle yemek sonuna kadar sunulmaz. Yemeğinizle birlikte pirinç istiyorsanız özellikle yemeğiniz acılıysa, garsona önceden belirtmeniz gerekir. Pirinç yerken Çinlilerin yaptığı gibi kasenizi ağzınıza yaklaştırın. Yemeklerde çubuk kullanmanız Çinliler'in hoşuna gider. Yemeğiniz bittiğinde, çubuklarınızı masaya veya çubuk dayanağına bırakın. Çubukları kasenizin üstüne paralel bir şekilde bırakmanın veya onları düşürmenin kötü şans getireceğine inanılır.
Yemek esnasında ağız şapırdatmak ve geğirmek normal karşılanır, hatta yemeğin beğenildiğine işaret ettiği düşünülür. Ayrıca masanıza en leziz yemekler olarak akrep, çekirge, yılan derisi gibi şeyler görürseniz şaşırmayın!
Bahşiş vermek Çin'de genellikle hakaret sayılır. Yine de bazen, büyük otellerde bahşiş beklenebilir.
Kaynak: Çin Kültür Merkezi, İş Adamının Çince El Kitabı.

0 yorum: