11/28/07

Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi


Çin'in kuzeybatısındaki Qinghai eyaleti, Qinghai-Tibet yaylasının kuzeybatısında yer alıyor. Qinghai eyaleti, aynı zamanda ülkenin en uzun nehri olan Yangtzı Nehri, "ana nehir" diye adlandırılan Sarı Nehri gibi önemli nehirlerin kaynağı olarak ülkenin batı kesiminde ağırlıklı olarak kalkınması planlanan eyaletlerinden biri oldu. Eyaletin merkezi Xining'de bulunan Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi, Qinghai eyaletinin devlet düzeyindeki tek ekonomi ve teknoloji kalkınma bölgesi olarak, son yıllarda eyaletin ekonomik gelişmesinde parlak bir nokta haline geldi.

Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi, Temmuz 2000'de kuruldu. Kalkınma bölgesinin kurucuları o zamanlar yalnızca yerel hükümetin ayırdığı 100 bin yuanla, zorluklar içinde çalışmalarını başlattı.

Yedi yıl süren çabalarla Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nde esasını metalürji, kimya sanayi, makine işleme, inşaat malzemeleri, biyolojik ilaç, yeşil tarımsal ürün ve sağlık ürünlerinin oluşturduğu sanayi sistemi oluşturuldu. Bölgede bulunan işletmelerin sayısı 500'ü geçti. Yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı bu işletmelerde gerçekleştirilen sabit sermaye yatırımı 10 milyar yuanı aştı.

Qinghai Eyaleti Ekonomik Planlama Komitesi Başkan Yardımcısı Chen Zhizhong, Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin büyümesi ve gelişmesinin, Qinghai eyaletinin sanayisinin gelişmesini etkili şekilde hızlandırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Son yıllarda tüm eyaletin sanayisi iyi şekilde gelişti. 2006 yılında eyalette büyük ölçekli işletmelerde gerçekleştirilen katma değer 24 milyar 30 milyon yuana ulaştı. Bu başarı, ü özellikle Xining kentinin yüzde 25.5 oranındaki yüksek büyüme hızından kaynaklanıyor.

Söz konusu yetkili, Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin, eyaletin ekonomik yapısal düzenlemeler ve eyaletin ekonomik gelişmesinde örnek rol oynadığını belirtti.

Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin baş döndürücü hızla gelişmesinin sağlanması, kalkınma bölgesinin yönetim kuruluşunun gelişme stratejisinden kaynaklandı. Kalkınma bölgesinin sorumlusu Guo Tianming, diğer eyaletlerin ileri üretim teknolojisini ve gelişme kavramını çekmeye ağırlık vermenin, Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin başarısının anahtarlarından biri olduğunu savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Para sıkıntısı çeken Qinghai eyaletinin aslında ileri gelişme düşüncesi ve kavram açısından eksiği var. Ülkenin batı kesiminde böylesi ekonomi ve teknoloji kalkınma bölgesi kurulması ile ileri kavram ve ileri yönetim yöntemin çekilmesi gerekiyor. Kalkınma bölgesinin kurulması, yerel kaynaklar geliştirilerek, sektör oluşturmada örnek ve itici rol oynanmayı amaçlıyor."

Söz konusu yeni gelişme kavramı doğrultusunda Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin kurulmasından sonra bir yıl kadar kısa süre içinde altyapı tesislerinin inşası, sanayi projelerinin inşası ve yabancı sermaye çekme gibi alanlarda atılım niteliğinde gelişmeler sağlandı.

Şu an Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi, Qinghai eyaletinin dış işbirliği yapan önemli bir platformu haline geldi. Qinghai Mingxing Biyoloji Projesi A.Ş, Taiwan sermayeli bir işletmedir. Şirketin genel müdürü Taiwanlı Zhao Xia şunları söyledi:

"Xining'de dört yıldır yaşıyorum. Qinghai'nin ekonomik temeli nispeten zayıf. Ancak gelişme isteği, Çin'in diğer bölgelerine göre daha fazla. Yerel hükümet, kalkınma bölgesine büyük önem veriyor ve ayrıcalıklı politikalar ortaya koydu. Kalkınma bölgesinin yönetim birimleri, eyaletin diğer kent ve bölgelerine göre daha kapsamlı hizmet veriyor."

Son yıllarda özgün sektörler geliştirmeyi hedefleyen Qinghai eyaleti, kalkınma bölgesinin gelişme politikalarını düzelterek, kaliteli projelerin çekilmesine hız verdi. Hükümetin desteğiyle, Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi, hızlı gelişme aşamasına girdi. 2010 yılına kadar Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin üretim değeri, 13.5 milyar yuana ulaşacak. Xining Ekonomi ve Teknoloji Kalkınma Bölgesi'nin büyüyerek gelişmesiyle birlikte, Qinghai eyaletinin sanayisinde atılım niteliğindeki gelişme hedefi yakın gelecekte gerçekleştirilebilecek.
Kaynak:cri.cn