11/20/07

Economist'e göre 2008 de Türkiye Riskli


Saygın finans ve siyaset dergisi Economist “2008 Yılında Dünya” başlıklı bir ek yayınladı. Economist'in 2008 falında Türkiye'ye bir tam sayfa ayrıldı.

Economist uzmanlarına göre Türkiye'nin siyasi kriz riski “orta”... (AB ülkelerinde risk düzeyi “düşük” olarak belirtiliyor). Türkiye'yi önümüzdeki yılda 3 temel sorun bekliyor. Bunların çözümü konusunda ise dergi karamsar bir tablo çiziyor. Economist'e göre Türkiye dünya basının manşetlerinden 2008 yılında da düşmeyecek.

1) LAİKLİK VE TÜRBAN: 2008'de Türkiye'de yine laiklik tartışılacak. Ordu ve muhalefet AKP'yi bu alanda eleştirmeyi sürdürecek. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bazı gelişmeler kaydedilmesine rağmen AKP'yi en çok meşgul edecek konular arasında kamusal alanda türban da yer alacak. AKP tabanından türban yasağının kalkması için baskılar artacak.

2) AB VE ABD İLE İLİŞKİLER: Türkler'in Avrupa Birliği konusunda 2008 yılında büyük sabır göstermesi gerekecek. Fransa, Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın Türkiye'ye yönelik itirazları önümüzdeki yılda da devam edecek. Avrupa ile ilişkilerin yanısıra ABD ile ilişkiler de PKK sorunu nedeniyle sekteye uğramış durumda. PKK, Türkiye-ABD ilişkilerinde önümüzdeki yıl da belirleyici rol oynamaya devam edecek. Başbakan Erdoğan Kuzey Irak'a kapsamlı bir operasyon düzenlemeyecek, ancak gerçekleşecek sınırlı operasyonlar da Irak-Türkiye sınırında gerilime yol açacak.

3) EKONOMİK PERFORMANS: Erdoğan liberal politikalarla Türkiye'ye dış yatırım çekmeye çalışacak. Ancak dünya ekonomisindeki kötüye gidiş Türkiye'yi de etkileyecek. 2008'de Erdoğan'ın başını en çok ağrıtacak konu ekonomi.

SAYILARLA 2008'DE TÜRKİYE

Nüfus: 76.2 milyon
GSMH: 508 milyar dolar
Kişi başına gelir: 6 bin 670 dolar
Büyüme hızı: %5.3
Enflasyon: %6.1