Bir Çin efsanesine göre, Tanrı ileride, bir gün evlenecek olan kadını ve erkeği ayak bileklerinden, ay ışığında, kırmızı bir iple bağlarmış. Ve böylece onlar birbirlerinde ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, eninde sonunda evleneceklerdir...
DÜĞÜN GELENEKLERİ VE TÖRENLERİ
Evlilik teklifi ve nişanlanma
Aileler nişan için bir gün belirlerler, bu gelin ve damadın ailelerinin tanışıp görüştüğü bir gündür. Damadın ailesi zenginlik ve bereket getirmesini simgeleyen hediyeler sunar; bu Çin kültüründe ‘Büyük Hediye’ olarak bilinir. Böylece kız ve erkek resmen nişanlanmış sayılır.
‘Büyük hediye’ paketi içinde damadın ailesinin geline sunduğu çeşitli eşyalardan oluşur. Tüm hediyeler çift çift olmalıdır çünkü inanışa göre ‘iyi şeyler çifterdir’.Paketin içinde:
—para; miktarı genellikle gelinin ailesi belirler ve çoğunlukla 9 ve katlarında oluşur.
-mücevher; altın dragon..
—iki adet drago-zümrüdüanka kuşu şekilli ekmek ve bol miktarda Çin ve Batı usulü yapılmış ekmek
—kurutulmuş deniz ürünleri, mantar ve Fat Cai; fat cai iyi bahtı ve zenginliği temsil eder ve koyulması adettendir.
— 3 adet kümes hayvanı
—balık
-hindistan cevizi; Hindistan cevizinin Çincesinin okunuşu ‘ye zi’ dır ve büyükbab ve erkek torunla aynı yazılışa sahiptir.
—şarap ya da likör
—süslü bir kutunun içine konulmuş dört adet geleneksel kurutulmuş Pekin yiyeceği
—taze meyve
—iki çift Bin Lang
—çay
Düğün öncesi hazırlık
Nişanda sonra, gelinin ve damadın aileleri düğüne davet için davetiyelerle birlikte ‘Çifte Mutluluk Keki’ olarak adlandırılan kekten dağıtırlar. Gelinin ailesi çeyiz hazırlıklarını yapmaya başlar ve damadın aliesi de kendi paylarına düşenleri hazırlarlar. Damadın ailesi gelin yatağını hazırlar ve çiftin oturacağı evi dekore ederler.
Düğün günü merasimi
Düğün günü, gelin saçı yapılır ve damat gelini almaya gittiğinde arkadaşları tarafından durdurularak ‘kapı oyunu’nu oynarlar. Daha sonra gelin ve damat ‘çay merasimi’ için damadın ailesinin evine giderler. Düğün günü bir ziyafetle sona erer.
Çay merasimine için gelin evinden çıkarken, gelinin bir kız arkadaşı onun başının üstünden kırmızı bir şemsiye tutar ve akrabalar da başının üstünden pirinç atarlar; inanışa göre kırmızı şemsiye hem onu kötü gözlerden korur, atılan pirinçler ise bereket içindir.
Resmi tören olarak değerlendirilen nikâhta ise yeni evliler üç kez diz çökerler; cennet ve dünya için, ataları için ve anne-babaları için. Daha sonra çift birbirlerine diz çökerler. Ve sonra gelin yaş sırasına göre misafirlere çay ikram eder, çayı alan her kişi geline çeşitli hediyeler verir.
Damat gelini almaya geldiğinde gelinin akrabaları ve arkadaşları tarafından kapıda durdurularak gelini ne kadar sevdiğini öğrenmek için çeşitli sorular sorarlar ve onu sınarlar. Damatsa onları başından savmak için kırmızı keselere konulmuş paralardan dağıtır.
Düğün gecesi merasimi
Düğün gecesinde, gelinin odasında kötü ruhları kovmak için dragon ve Zümrüdüanka kuşu mumlarından yakılır. Yeni evli çift birbirine kırmızı kurdeleyle bağlı kupalardan şarap içerler. Bu geleneksel Çin adetlerine göre birbirlerine karşı ettikleri bir yemindir. Daha sonra gelin manasına gelen yarı çiğ Çin mantısı yer. ‘Çiğ’in Çince karakterle yazılışı ‘doğurganlık’ anlamına gelen kelimenin yazılışıyla aynıdır, bu ritüelle aile refahı vurgulanmış olunur.
Düğün sonrası gelenekler
Düğünden sonraki sabah, gelin erkenden kalkmalı ve damada kahvaltı hazırlamalıdır_bu gelinin kocasına iyi davranacağının simgesidir. Düğünden sonraki üçüncü günde çift gelinin ailesini ziyarete giderler.
Kaynak: Çin Kültür Merkezi
Hello world!
-
Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then
start writing!
2 years ago