8/29/07

Fırsatçı Çin ithalatçısı


Türk halkının ucuz mal istemesi Çindeki en ucuz ürünlerin bazıları standartlara dahi uymayan ama ülkeye yasal yollardan nasıl girdiği belli olmayan bir çok ürünle dolup taşmaktadır. Bunun bütün sorumlusu olarak ilan ettiğimiz Çin ve Çin malları mıdır?
İşte burada konuştuğumuz Çinliler Türk ithalatçılarının ucuz mal talep ettiklerini söylüyorlar. Çin kalite sorununu aşmışken halen daha Çinden ucuz mal getirmenin nedenini de ayrıca ucuz mal getirenlere sormak lazım. Bir zamanlar Laleli esnafının yaptığını şimdi Çinden ithalat yapan şirketler yapıyor. Ekmeğine ihanet etmek böyle bişey olsa gerek.
Çinden alıp burada %300 karla satmak ticaret etiğinle bağdaşmadığı gibi Rusların Laleli esnafına yaptığı çekip gittiği gibi Türk halkının da bir gün Çinden dandik malları getiren firmalara yapmaması kaçınılmazdır. Geçmişten ders almayan sadece önüne gelen fırsatları değerlendiren bu zaman zarfında fahiş karlar yapan grup elbet tüketicinin tokadını yemeğe mahkumdur. Yavaş yavaş bunu fark etseler de işler kötü diye ağlayan bu kesimi hıçkırarak ağlayacağı dönem yakındır.
İşte bile bile lades buna deniyor duvara sert şekilde çarpacaklarını bilerek bildiğini okumaya devam eden bu firmalara artık devletin incelemesi mercek altına alması gerekiyor. Türk Standartlarına uymayan ürünler gümrükten ülkeye hangi yollarla sokuluyor. Devletimizin denetiminde her zaman eksik olduğu gibi bu yönde de büyük bir zaafı bulunuyor. Bunu aşabileceğimiz yollardan bir tanesi ticaret ahlakı, dürüstlük, devlet ve vatan sevgisinin okullarda geyik ders gibi değil üzerine düşerek okutulması gereken sadece o derste değil bütün öğretmenlerimizin üzerinde durması gereken bir durumdur.
Umarım yakında yetkililer bunun hakkında bir dizi önlem alırlar.

1 yorum:

Linasolopoesie said...

Trying, Trying the blogger they are found to me in yours blog. I would have much intentional one to read yours written because I love the reading very but knowing your language I have not had rinunciarci.
Mine blog and only poetries ...... You want to visit it? …. You aspettto
Thanks. Lina