10/24/07

Çinde Uzun vadeli düşünün, yerel bir ortak ile çalışın


Çin Konferansı kapsamında düzenlenen“Çin ve Türkiye: Yatırımda ve Dış Ticarette Sorunlar, Fırsatlar, İşbirlikleri” konulu panel ise Çin ile ilişkileri olan şirketlerin temsilcilerini ve Çin’de yaşadıkları ticari deneyimleri dinleyicilerle buluşturdu.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Ersel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Türkiye Garanti Bankası Şanghay Baştemsilcisi Noyan Rona, Siemens AG Başkan Yardımcısı ve Asya-Avustralya Bölgesi Şirket Stratejileri Başkanı Peter Weiss, Demirdöküm Uzakdoğu İlişkiler Yöneticisi Sertaç Ersayın ve Türkiye İş Bankası Çin Temsilcisi Tunç Türker katıldı.

"Çin'de olmak risklidir ama Çin'de olmamak daha risklidir" diyen katılımcılar, Çin pazarına girmenin ve mal satmanın zor olduğunu, ancak burada, Batı ülkeleriyle aynı kalitede mallar üreterek, daha ucuza satabilen Türkiye'nin avantajlı olduğu kaydettiler.

Konuşmacılar Çin’de yatırım yapacak firmaların planlarını uzun vadeli kurgulaması ve mümkünse Çinli bir firmanın rehberliğinde çalışmaları gerektiğine dikkat çekerek, yatırımcılara çeşitli ipuçları verdi. Çin iş kültüründe kişisel ilişkiler ve güvenin stratejik önem taşıdığına dikkat çeken konuşmacılar, Çin iş dünyasında kabul gören anlayışın “Ticaret yaptığımız için dost değiliz, dost olduğumuz için ticaret yapıyoruz” olduğunu vurguladı.

Panelde ayrıca Çin sermayesini Türkiye’ye çekmek için Türkiye’nin kendisini daha etkin biçimde tanıtması gerektiğine dikkat çekildi.

Kaynak:TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Çin Konferansı